Otóż moi drodzy , dziś dam Wam przepis na pyszną ogórkową , która robi się ze świeżych ogórków.
Można zajadać się nią na zimno , jak i na ciepło . Trzeba jednak pamiętać , że jeśli chcemy ją odgrzać , nie możemy doprowadzić do zagotowania , ponieważ zupa straci kolor i smak a także możę się przypalić ! :)
Kochani , pierw robimy wywar jak na rosół , a potem....
\POTRZEBUJEMY :
- włoszczyzna
- ok 7 ogórków świeżych
- 2 kostki rosołowe
- porcja z kurczaka
- 3 ziemniaki
- koperek
- grzanki / ptysie
- śmietana
- pół papryczki chili
PRZYGOTOWANIE:
Wrzucamy porcję do wody i ustawiamy na gazie . Musimy pamiętać , że mięska nie wrzuca się do wody gotującej , ponieważ zatykają się wtedy pory i nie wydobywa się z nich to czego jeść nie chcemy :)
Odszumować trzeba podobnie jak w każdej zupie i następnie wrzucić warzywa i ziemniaki . Po 10/15 minutach wrzucamy dwa rosołki i czekamy do ich rozpuszczenia .
Kiedy mamy zrobiony wywar , kroimy ogórki(umyte) w większą kostkę , odkrajamy tylko końcówki My ogórków nie obieramy , natomiast pokrojone wrzucamy do osobnego garnuszka i zalewamy wrzątkiem , po 3 minutach wodę wylewamy i ogóraski wrzucamy do zupy wraz z pokrojonym koperkiem . Gotując tak około 5 minut , wyłączamy i blendujemy .
Zupę należy zblendować aby uzyskać zupę-krem. zasypujemy grzankami i wuala !
Kochanie w te upały jak najbardziej zupy krem/chłodniki polecam wszystkim ! Są lekkie i oczywiście nie gorące .
Ooo może być pyszne :-) dzieki za fajny przepis i pomysł na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńProszę o recencje po sprobowaniu ! :*
OdpowiedzUsuń